Google+ Followers

FOLLOW LAH YUP MMBR2 YG FOLLOW AQ NI...

Wednesday, February 9, 2011

TUTORIAL TONTON.COM.MY




Salam kepada semua bloggers dan readers.Mesti korang tahu tentang websiteTonton.com.my kan?Fungsi dia mengumpulkan semua drama or filem atauapa-apa yang berkaitan dengan video ke dalam website itu.

Dulu di website TV3,8TV,TV9 dan NTV7 memang anda boleh download.Tetapi semuanya telah disekat dan dipindahkan ke dalam satu tempat iaituTONTON.com.my.Dan yang lebih parahnya,tidak dibenarkan download kan?Kesian kaki download kat Malaysia ni kan yang kempunan nak layan movie Melayu!Hehe

Disebabkan website Tonton.com.my tu versi Beta,jadi kalau guna Internet Download Manager (IDM) memang tak dapat nak catch/download streaming video yang formatnya "rtmp" dan "rtmpe".

Hanya satu sahaja jalan penyelesaiannya iaitu :

Firstly,sila download Stream Transport

Cara-caranya:


1.Download Stream Transport tu dulu.

2.Siap download dan install la.

3.Taip website : www.tonton.com.my di address box dan klik START
(kalau korang nak bukak website Yahoo Video,MTV pun boleh juga)

4.Cari video yang hendak ditonton/download.Nanti akan detect automatik la pada kotak di bawah itu.

5.Klik url video yang korang nak kat dalam kotak kat bawah tu.Pastikan url tu korang highlightkan.Dan tekan button DOWNLOAD

6.Then akan keluarlah task window.Korang boleh la tengok progress download,kelajuan dan lokasi video tu disimpan bila siap nanti.

Tunggu jer proses download tu siap! :-)


P/S : Komen dan testimoni dari anda semua amatlah dihargai :-) SilaBACA,FOLLOW dan SHARE kepada rakan-rakan anda yang lain.Mungkin mereka amat memerlukan info ini.Sekian terima kasih :-)


SUMBER: http://hafizlifestory.blogspot.com/

4 comments:

  1. salam bro ('',) mekasih ye coz sudi folo blog ai...ai dah folo yu balik...

    terbaik lah tutorial laik dis...
    ai laik it...
    dapat gak info baru untuk hari ni...

    p/s : Sila lah BW ye...tengkiu...
    1. New Entry "~* KoTaK JeRiT² *~"

    ReplyDelete
  2. waa ini sudah bagus . sekian lama ku merantau ke seluruh dunia mencari cara mendownload , akhirnya jumpa jugak . ni rasa nak nangis ni *terharu* timekasih ye encik erico !

    ReplyDelete
  3. Akak bab down loadlah malas nak tunggu.

    ReplyDelete

SALAM SEJAHTERA KOMEN DAN JANGAN LUPA FOLLOW BLOG INI DAN LIKE KUTOOOBAMBOO YER