REZEKI

CLICK FOR MORE

FOLLOW LAH YUP MMBR2 YG FOLLOW AQ NI...

Wednesday, October 3, 2012

BAJET 2013 - BORANG bantuan rakyat 1Malaysia (BR1M 2.0), Bujang RM250




Bantuan Rakyat 1Malaysia (BR1M) 2.0 boleh dilakukan secara online di laman web Kementerian Kewangan treasury.gov atau menggunakan borang mulai 1 November 2012 dan bayaran BR1M 2.0 dijangka diagihkan pada awal tahun 2013

jom kunjungi blog terbaik saya pasti terhibur sila like FB dan join kutooobamboo

 

 

 

UNTUK DOWNLOAD BORANG YANG LENGKAP KLIK SINI

 

 

 UNTUK PERMOHONAN / UPDATE PERMOHONAN KLIK SINI




Bantuan Rakyat 1Malaysia kali kedua ini juga dikenali sebagai BR1M 2.0.Menariknya kriteria penerima diperluas kepada individu bujang berumur 21 tahun ke atas.

Rakyat Malaysia yang berkelayakan seperti syarat permohonan yang dinyatakan dibawah boleh mendaftar
Isi Rumah Syarat
Bantuan RM500
  • Warganegara Malaysia
  • Berpendapatan kasar RM3,000 sebulan ke bawah

Untuk info,penerima sebelum ini tidak lagi perlu mendaftar untuk kali kedua.Mereka telah layak secara automatik

Definasi Isi Rumah
Adalah seorang lelaki atau perempuan yang menjadi ketua kepada ahli keluarga yang tinggal serumah atau ketua keluarga contohnya
  • Berkahwin
  • Ibu atau Bapa tunggal yang mempunyai tanggungan
  • Bujang (Janda,Duda)yang mempunyai tanggungan dan warga emas  (sebatang kara)
BR1M 4 borang br1m 2.0 : pemohon baru
BR1M 3 borang br1m 2.0 : pemohon baru

Individu (Bujang) berumur 21 tahun keatas berpendapatan RM2000 ke bawah layak menerima bantuan RM250
Individu (Bujang) Syarat
Bantuan RM250
  • Warganegara Malaysia
  • Berpendapatan RM2,000 sebulan ke bawah
  • Bukan pelajar IPT kerana akan mendapat bantuan baucar buku RM250
Pemohon baru yang memenuhi  kriteria yang seperti telah dinyatakan boleh mendaftar mengisi borang bersertakan antaranya
  • Salinan kad pengenalan
  • Penyata/slip gaji bagi pemohon yang menerima gaji
Borang boleh di dapati menerusi
  • kaunter di Pejabat Pembangunan Negeri
  • Pejabat Daerah dan Pejabat Lembaga Hasil Dalam Negeri di seluruh negara
  • Lokasi yang terpilih(akan dinyatakan)
  • Online
Dalam satu kenyataan oleh Timbalan Menteri Kewangan, Datuk Ir Donald Lim Siang Chai berkata pengumuman mengenai BR1M 2.0 dalam tempoh antara satu hingga dua minggu lagi dalam bulan Oktober ini.

Pemohon baru yang ingin mendapatkan borang tersebut secara online boleh muat-turun (Download) dalam ruangan ini jika borang BR1M sudah diedarkan nanti.

sumber: http://www.enciknakal.com/2012/10/borang-br1m-2-0-pemohon-baru.html

CORETAN AKBAR:

Borang Brim 2.0 Mula Diedar Bulan Ini - Donald Lim
KUALA LUMPUR: Borang untuk mendapatkan wang Bantuan Rakyat 1Malaysia saringan kedua (BR1M 2.0) dijangka mula diedarkan bulan ini, kata Timbalan Menteri Kewangan Datuk Ir Donald Lim Siang Chai.
“Kerajaan akan membuat pengumuman mengenai BR1M 2.0 dalam tempoh antara satuhingga dua minggu lagi. Menjelang Oktober, borang itu sepatutnya sudahtersedia," katanya kepada media selepas merasmikan Sidang Kemuncak InsuransMalaysia 2012 di sini, Isnin.
Jumaat lalu, Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak mengumumkan pelaksanaan program BR1M buat kali kedua, dengan kriteria penerima diperluas kepada individu bujang berumur 21 tahun ke atas yang berpendapatan tidak lebih RM2,000 sebulan, yang akan menerima bantuan RM250.
Beliau, yang juga Menteri Kewangan, berkata bantuan yang melibatkan peruntukan RM3 bilion dan mula dibayar awal tahun depan itu akan memberi manfaat kepada 4.3 juta isi rumah serta 2.7 juta individu bujang.
Lim berkata isi rumah yang telah membuat tuntutan untuk BR1M 1.0 tidak perlumendaftarkan diri untuk BR1M 2.0, manakala kepada isi rumah yang merasakanmereka layak, permohonan baru perlu dilakukan dan akan diteliti semula.
Katanya pemohon di bawah kategori individu bujang yang sedang belajardiperingkat universiti tidak layak untuk mendapatkan BR1M 2.0.
“Mereka tidak berhak mendapat BR1M 2.0 kerana mereka telah menerima baucarbuku RM250. Mereka tidak boleh mendapatkan kedua-duanya sekali," katanya, sambilmenyatakan golongan yang sudah tamat pengajian di universiti tetapi masih belumbekerja adalah layak untuk mendapatkan bantuan tersebut. BERNAMA

7 comments:

  1. mcm mn pula yang dah bertukar alamat tapi sudah mendaftar.sekarang ni kami berpindah ke tawau sabah,tapi sebelum ini di port klang?

    ReplyDelete
    Replies
    1. kena balik port klang lah.. alah lps undi g clain dgn Parti apa yg u pilih... tau mintak jer BN confir kasik.. he3

      Delete
  2. Saya pun dah pindah dari KL ke PJ, jadi perlu tukar alamat di Kementerian Kewangan atau LHDN? Tolong siapa siapa tahu tak!? TQ

    ReplyDelete
    Replies
    1. rasanya alamat tutak penting kot ini bukan mengundi yang penting I/C kita...

      Delete
  3. kalau yang dh bertukar alamat kena isi semula borang ker

    ReplyDelete
    Replies
    1. itu tak pasti.. kan boleh update alamat dalam web tu..

      Delete
  4. Yg 500 tu mcm mana pula?

    ReplyDelete

SALAM SEJAHTERA KOMEN DAN JANGAN LUPA FOLLOW BLOG INI DAN LIKE KUTOOOBAMBOO YER